Senseo Kaffeputer

Senseo Kaffeputer

Senseo er som varemerke sterkest når det gjelder kaffemaskinen. Navnet ble opprinnelig registrert som varemerke av det Nederlandske datterselskapet av Sara Lee, og eies av Philips Electronics NV, også i Nederland. Men varemerket blir også benyttet for å markedsføre forskjellige kaffevarianter, og i den forbindelse har Sara Lee registrert flere navnsvarianter.
Siden Philips er så å si alene på det norske markedet med sin Senseo maskin (like kaffetraktere fra Braun, Krups eller Princess har ikke funnet veien til det norske markedet enda og Santé er kun å få tak i online), kalles de fleste kaffeputer for Senseo kaffeputer; ikke ulik en Bahco nøkkel, eller en Dolce Gusto maskin f.eks.
Og med et vidt spekter av forskjellige puter, kapsler, pods og pads er det ikke dumt å være så tydelig som mulig.

Definisjon på en kaffepute

En kaffepute er ferdig-pakket malt kaffe i eget filter, beregnet til engangsbruk.
De har en diameter på 7 cm og inneholder - her i Europa ihvertfall - 7 gr kaffe. Det er standard kaffemengden for å lage 125 ml kaffe. Senseo puter inneholder 6,9 gr kaffe; kaffeputer i nord Amerika kan inneholde opptil 12 gram malt kaffe.

Hva med Kaffepads?

Kaffepads, kaffepods, coffee pads og coffee pods? Samme pute, samme sak!
For forskjellige grunner heter det forskjelligt. Ordet coffee pod høres f.eks. ut som 'koffiepot' på Nederlandsk, og det var der Senseo ble introdusert i 2001. Kaffekjele altså, og det ville vært forvirrende.
I 2007 ble Santé introdusert i Norge: samme konsept og teknologi. Med Santé kom ordet kaffepad (det ville ikke vært ulogisk å bruke kaffepose - etter tepose - da det fort er misvisende). Philips og Sara Lee med datterselskapet Friele foretrakk derimot ordet kaffepute i 2010, og pga mye større momentum i markedet har standarden blitt kaffepute.

Fordeler

Når man på forhånd klargjør kaffemengden og malingsgraden, åpner man også muligheten for flere varianter. Dark Roast, Mocca, Espresso-lignende er typiske eksempler, men det blir også en lett sak å tilsette naturlige smaksstoffer som f.eks. vanilje.
Det tar fremdeles like mye tid å brygge en kopp kaffe, men nå kan man velge. Senseo bidrar på denne måten til en økt fokus på smak.