Senseo

Senseo

Senseo er et registrert varemerke av Philips og Douwe Egberts (et datterselskap av Sara Lee). Systemets viktigste egenskapene er utseendet, brukervennligheten og kaffeputene, også kjent som kaffepads.

Historie

Systemet ble introdusert i Nederland i februar 2001; etter det følgte Belgia, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Danmark, Storbritannia, USA, Australia, og i 2010 også i Norge. Det nederlandske firmaet Waacs designet utseendet mens WeLL Design sto for den tekniske utformingen. Ifølge Philips var det i 2005 allerede solgt over 10 millioner maskiner.

En ny versjon av Senseo maskinen - Senseo New Generation - ble lansert i 2006. Man kan justere høyden på brettet slik at den også har plass til større kopper eller krus. Maskinen har også en indikatorlampe som viser når det er for lite vann for to kopper (i motsetning til den forrige modellen som kun viste om det var tilstrekkelig vann igjen for en kopp). Senseo New Generation har dessuten en større vannbeholder og man kan justere vannmengden som brukes per kopp.

I 2008 introduserte Philips Senseo Latte Select som har et eget melkreservoar. Maskinen bruker de samme kaffeputene, og kan lage cappucino, cafe latte og latte macchiato. Siden maskinen ikke lager ekte espresso, er det formelt sett snakk om etterligning. Kaffemaskinen kan også lage vanlig kaffe, såklart.

I 2009 ble Senseo Quadrante introdusert, der Philips har gått fra det tradisjonelle utseendet til en kube-lignende design. Kaffeputene er fortsatt de samme, men puteholderen er utformet annerledes. Quadrante-serien skilter med en større vannbeholder og også høyden er justerbart.

Kaffeblends

De viktigste kaffevariantene er regular, dark roast og ekstra dark, samt en koffeinfri variasjon. Senseo tar hensyn til lokale smakspreferanser for de foskjellige land der kaffeputene er tilgjengelige. Det finnes også kaffeputer med tilsatte smakstoffer, f.eks. Rio eller Vienna. Douwe Egberts Senseo har også lansert en Hot Choco variasjon, som krever en egen pute-holder.

Patent

I 1998 registrerte Sara Lee/DE NV en patent 'Assembly for use in a coffee machine for preparing coffee, container and pouch of said assembly'. Etter et søkmål i 2004 av Sara Lee vs tre belgiske kaffeleverandører, der Sara Lee ønsket å få som resultat at det ville blitt forbudt å lage kaffeputer, uttalte dommeren at andre produsenter faktisk kunne produsere kaffeputer. Dommeren vektla bl.a. at kaffeputer allerede eksisterte før registreringstidspunkt. I mellomtiden så det Europeiske Patentkontoret nærmere på patenten etter innsigelse av flere bedrifter, bl.a. Kraft Foods og 30. August 2006 ble patenten på kaffeputene trukket tilbake; patenten på maskinen selv var fremdeles aktuell.